Halda EMA 8.12 2020

8. 12. 2020

Výstup na hořící kopec

Tato neplánovaná akce vznikla spontálně při výstupu na Lysou horu, kde se 4 turisté dohodli, že by se mohli po delší době podívat na haldu EMA. Zpráva o tomto nápadu se rozšířila mezi dalšími turisty a tak se nás nakonec sešlo 11.

Haldu EMA tvoří miliony tun vytěžené hlušiny z ostravských dolů. Nachází se v oblasti Slezské Ostravy na pravém břehu Ostravice. Halda je stále aktivní a proto z ní vyvěrají obláčky plynů. Povrch haldy je neustále zahříván vnitřními procesy, kdy teplota uvnitř dosahuje až 1500 °C. Díky teplu, které z hory vyvěrá, na haldě roste teplomilná flóra. Vyskytuje se zde také stepní fauna. Na severní straně je hustý les, jižní strana (která stále prohořívá) je zatím holá a panuje na ní subtropické klima, kde se ani v zimních měsících nevyskytuje sníh, ale roste zde celoročně tráva.

Ten den bylo počasí úžasné, výhledy na Ostravu z výšky 324m krásné a nálada dobrá, hlavně že jsme po dlouhé době někam vyrazili. Potom co jsme se na vrcholku občerstvili a vedla naše další cesta vánočně ozdobenou Ostravou na Masarykovo náměstí.

Na vánočních trzích jsem obešli stánky, atrakce a dokonce se svezli i na ruském kole. Vycházku jsme zakončili obědem v Radegastovně.