Bílá 30.9 2020

30. 9. 2020

Výlet do nejvýchodnější moravské obce

Vedení vycházky měli tentokrát na starosti Vláďa Bužek a Ilonka Literáková.

I když ranní počasí i předpoveď na zbytek dne vypadala doslova katastrofálně, sešli jsme se v hojném počtu 25 lidí. Z důvodu špatného počasí jsme se už ve Frýdlantu nad Ostravicí dohodli, že nepůjdeme pečlivě připravenou trasou ze Starých Hamrů přes Javořinku do Bílé, ale že zajedeme rovnou do Bílé a tam se projdeme po okolí.

Po příjezdu na Bílou se počasí přece jen umoudřilo a přestalo pršet. Naším cílem se stal sirný pramen Smradlava, který se nachází v blízkosti potoka Velký Smradlavý asi 2,5 km od centra obce Bílá. Kromě krytého pramene se zde nachází i turistický přístřešek, který nám posloužil k pohodovému občerstvení. Výborný medovník jsme zapili kvalitní vrcholovkou.

Než jsme stihli všechno spořádat, se oblaka protrhala a občas se nám ukázalo i sluníčko. A tak jsme při zpáteční cestě navštívili oboru u loveckého zámečku Bílá, kde jsou k vidění divoká prasata, mufloni, jeleni, daňci i srnky. Zámeček patřil olomouckému arcibiskupství, kterému sloužil jako letní sídlo a lovecká chata. Dnes je v něm ubytovací zařízení v majetku Biskupství ostravsko-opavského.

Někteří šli místo obory sbírat houby. Všichni jsme se nakonec sešli v restauraci Pod Lanovkou, odkud jsme pak vyrazili na autobus a zpět domů.