Bezručův výplaz 13. září 2020

13. 9. 2020

Slunečná nedělní každoroční akce.

V druhou záříjovou neděli se jako každým rokem konal již 62 ročník Bezručova výplazu. Tato akce je pojmenovaná podle známého českého básníka Petra Bezruče (vlastním jménem Vladimíra Vaška), který značnou část svého života prožil pod Beskydami, jenž ho inspirovaly k jeho významnému dílu "Slezské písně". Petr Bezruč po svých padesáti letech začal vyhledávat spíše samotu v přírodě dál od ovací a zájmu veřejnosti. Podnikal výlety napříč celým pohořím Beskyd a i přes svůj vysoký věk se často vyplazil, jak sám říkával, na Lysou horu.

Na letošní ročník nám příroda nachystala pěkné, slunečné a teplé počasí, které na výšlap vylákalo spoustu turistů. Vedoucím našeho klubu se opět povedlo zajistit povolení vjezdu a dopravu na Lysou horu pro naše nejstarší přátele, kterým už zdraví bohužel nedovolí zdolat vrchol pěšky po svých.

Ve stánku před Bezručovou chatou si příchozí mohli zakoupit upomínkové přeměty jako účastnické listy, funkční trika a multifunkční šátky, kšiltovky nebo plátěnné batůžky. Často u stánku padla otázka "Jaké a proč zrovna tohle zvíře je v našem logu na těchto předmětech?". Rádi jsme zvídavým odpověděli, že se jedná o ještěra, jak se ve stáří sám nazýval Petr Bezruč. Ještěra dokonce používal místo svého podpisu – když měl dobrou náladu, nakreslil ještěra veselého s dýmkou, když měl deprese i jeho ještěr byl smutný a zádumčivý. Část upomínkových předmětů je stále ještě k dispozici a případní zájemci o ně mohou kontaktovat předsedkyni našeho klubu paní Julianu Ferákovou (jferakova@seznam.cz).

K pochutnání, doplnění energie nebo mírnému zvýšení cukru v těle se na stánku prodávaly velmi chutné a čerstvé koláče. Pro dobrou náladu při poslechu nebo tanci nám zase hrála country kapela "KajHrajem".

Akce se i díky spolupráci s personálem Bezručovy chaty, za kterou jim velmi děkujeme, vydařila a už teď se těšíme na další ročník v přištím roce.