Karlova Studánka 10. června 2020

10. 6. 2020

Výlet na ďáblovo dílo a procházka lázeňskou obcí.

Na tuto vycházku vedenou Břeťou Chovancem bylo nutné si ráno přivstat. Snad proto se nás na nádraží sešlo pouze deset "ranních ptáčat". Vlakem jsme docestovali do Bruntálu, kde jsme museli přestoupit na autobus, který nás dovezl k restauraci Na Hvězdě nad Karlovou Studánkou.

Tady začínala naše pěší trasa dlouhá asi 4km lesem na vysoký skalnatý útvar zvaný Rolandův Kámen, který slouží jako "přírodní rozhledna". Je odtud pěkný výhled na okolní lesy a kopce. Při pěkném počasí je vidět i nejvyšší horu Jeseníků - Praděd.

Kámen je využíván kromě vyhlídky také jako cvičná skála pro horolezce. Aby se mohli na skálu dostat i ostatní návštěvníci, byly v roce 1833 do skály vytesány schody se zábradlím.

Ke skále se váže pověst, že ji sem vymrštil sám ďábel. Vypráví se, že tudy kdysi dávno putoval čert, kterému se nelíbil kostelík, který stojí v Karlově Studánce a tak se rozhodl jej zbořit. Z jednoho kopce na něj chtěl hodit velký kámen, ale kostelík netrefil a kámen dohodil až na protější kopec. Tam se kámen zabořil tak hluboko, a rána byla tak veliká, že se kámen rozpukl a zůstal na tom místě až dodnes. Protože lidé v okolí věděli, že tam skálu hodil čert, tak na něj postavili velký 3 metrový dřevěný kříž, kterým čerta odehnali.

Vzhledem k tomu, že výstup na vrchol skály a hlavně následný sestup byl krkolomný, nebyla tradiční vrcholovka nahoře, ale až dole pod kamenem. Po vrcholovce, kterou jsme zajedli bohatým pohoštěním, jsme sešli do Karlovy Studánky, která byla nádherně rozkvetlá.

Prošli jsme se lázněmi a zbytek času do odjezdu autobusu jsme strávili v cukrárně.

Děkujeme Břeťovi za vzorně připravenou vycházku.