Dolní Lomná - pálenice 14.10 2021

14. 10. 2021

Pro "živou vodu" do Dolní Lomné

Dnešní vycházka, které se zůčastnilo 8 turistů, započala v železniční stanici Bocanovice. Odtud jsme se vydali po cyklostezce podzimem nádherně zbarveným údolím do Dolní Lomné.

Cyklostezka je lemována řadou krásných posezní, vyřezávaných soch a květinových zákoutí.

První písemné listiny o Lomné pocházejí z roku 1596. Do roku 1899 Dolní Lomná a Horní Lomná tvořily jednu společnou obec – Lomnou. Od roku 1900 pak byla Lomná rozdělena na dvě samostatné obce.

Obec Dolní Lomná se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy s přísným režimem hospodaření, zástavby, rozvoje rekreace, turistiky a sportu. Obec leží v nejmalebnějším údolí Těšínských Beskyd a je výchozím bodem pro turistické trasy na hřeben Polomu, odkud se dá přejít na Bílý Kříž. Turistické chaty na Velkém Polomu, Slavíči, Kamenitém a Kozubové jsou známými středisky zimní a letní turistiky. Pozoruhodností je prales Mionší, jeden z největších v českých zemích, znovu zpřístupněný od 24.5.2005. Starostka Renata Pavlínová se o obec velmi dobře stará a je to vidět na každém kroku.

Cílem naší asi 7km vycházky byla nově vybudovaná soukromá palírna na konci obce vedle Informačního centra. V této provozovně se zaměřují na výrobu jablečného moštu, extra speciálních ovocných džemů (se sníženým obsahem cukru) a sušeného ovoce. Plánují zde zahájení provozu pěstitelské pálenice, moštárny pro veřejnost a v budoucnu také ovocného lihovaru. Majitel pan Petr Ščurek nám ukázal moderní vybavení palírny a osvětlil nám procesy pálení, moštování, výroby džemů a sušení ovoce. Při příjemném posezení jsme ochutnali slivovici i čerstvý mošt.

Po nákupu jejich produktů jsme před palírnou nasedli na autobus, kterým jsme odjeli na nádraží do Návsí a odtud jsme se pak vlaky rozjeli domů. Byl to nádherný podzimní den.